Στη Βουλή τα απόβλητα της Τανάγρας και η απάντηση του ΥΠΕΣ

EΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αντώνη Μυλωνάκη, Βουλευτή Α’ Ανατολικής Αττικής

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Απομάκρυνση αποβλήτων από το παλιό λατομείο της Τανάγρας, στη

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της Τανάγρας Βοιωτίας, καθώς και σύμφωνα με τοπικό δημοσίευμα του διαδικτύου της 21ης Δεκεμβρίου 2020, υποβαθμίζεται το περιβάλλον στο παλιό λατομείο Τανάγρας και στα πέριξ ρέματα αυτού από την ύπαρξη παράνομης χωματερής εκεί, όπου γίνεται απόρριψη στερεών αποβλήτων. Μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών και παρατημένα ογκώδη αντικείμενα στον εν λόγω χώρο συνθέτουν μια εικόνα πλήρους καταστροφής του τοπικού περιβάλλοντος χώρου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να αποκαταστήσετε τον ως άνω περιβάλλοντα χώρο, του παλιού λατομείου Τανάγρας, καθώς, επίσης, προκειμένου να εντοπίσετε τους υπαίτιους της προξένησης του ανωτέρω «περιβαλλοντικού εγκλήματος» και να επιβάλετε τις δέουσες κυρώσεις στους έχοντες τις σχετικές ευθύνες;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

: Μαίρη Νταραρά : 2413 503573

: ntaramar@apdthest.gov.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ GE

| ΑΠ:ΥΣ.1872

ΕΠΕΙΓΟΝ ,ΑΠ:«2/2ΐ

 28/01721

Λάρισα, 28 – 1 – 2021

Αριθμ. Πρωτ.: 16901

ΠΡΟΣ:

1. Αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού 

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην 3054/7.1.2021 ΕΡΩΤΗΣΗ του βουλευτή του κόμματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, Λ. Μυλωνάκη

ΣΧΕΤ: Το 1214/12.1.2021 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών

Απαντώντας στην παραπάνω σχετική 3054/7.1.2021 ΕΡΩΤΗΣΗ του βουλευτή του κόμματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, Λ. Μυλωνάκη, σχετικά με το θέμα «Απομάκρυνση αποβλήτων από το παλιό λατομείο της Τανάγρας στη Βοιωτία»,

Σας γνωρίζουμε τα εξής:

• βάσει του 5456/12.1.2021 απαντητικού εγγράφου της Δ/νσης Τεχνικού Ελέγχου της Α.Δ.Θ,-Στ.Ε., (το οποίο σας επισυνάπτουμε):

“σύμφωνα με την κείμενη λατομική νομοθεσία (Ν. 4512/2018, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), η Υπηρεσία μας έχει στην αρμοδιότητά της τη διαδικασία αδειοδοσίας και διαχείρισης των ενεργών λατομείων αδρανών υλικών, βιομηχανικών ορυκτών, μαρμάρων και σχιστολιθικών πλακών σε δημόσιες εκτάσεις, την χορήγηση έγκρισης διενέργειας ερευνητικών εργασιών σε δημοτικές εκτάσεις και την χορήγηση υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, όπου απαιτείται, στο στάδιο των ερευνητικών εργασιών σε δημόσιες, δημοτικές και ιδιωτικές εκτάσεις που βρίσκονται στην περιοχή αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεός Ελλάδας.

Κατόπιν των παραπάνω, η Υπηρεσία μας δεν έχει αριιοδιότητα σε ανενεργό λατομεία . ”

• βάσει του 7393/14.1.2021 απαντητικού εγγράφου της Δ/νσης Περιβάλλοντος &

Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας της Α.Δ.Θ.-Στ.Ε., (το οποίο σας

επισυνάπτουμε):

“Σχετικά με τα διαλαμβανόμενα στην πιο πάνω σχετική ερώτηση του βουλευτή Αντώνη Μυλωνάκη του κόμματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ; σας γνωρίζουμε ότι από το αρχείο της υπηρεσίας μας δεν προκύπτει σχετική καταγγελία και, κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατή η παροχή στοιχείων για την εν λόγω υπόθεση.”

• βάσει του 15452/27.1.2021 απαντητικού εγγράφου της Α/νσης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών της Α,Α.θ.-Στ.Ε., (το οποίο σας επισυνάπτουμε):

«Το Δασαρνείο Θηβών με το α.π. 12579/25.1.2021 έγγραφό του μας απάντησε ως εξής:

1. Στον εν λόγω χώρο του λατομείου διαπιστώνεται σήμερα η απόθεση αποβλήτων, Από μαρτυρίες, τα απορρίμματα αποθέτει ο Δήμος Τανάγρας – ο οποίος στη συνέχεια τα καλύπτει και διαμορφώνει τον χώρο – καθώς και περιστασιακά διάφοροι πολίτες.

2. Η επιφάνεια, όπου έχουν γίνει οι αποθέσεις, είναι έκταση δασικού χαρακτήρα, ανήκουσα κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο. Με την υπ’αρ.105688/17.6.1976 Απόφαση Νομάρχη Βοιωτίας εγκρίθηκε η απ’ευθείας εκμίσθωση στην ‘ΑΦΟΙ ΜΠΕΛΕΓΡΑΤΗ-ΒΑΣ.ΛΕΟΝΤΑΡΗ Ο.Ε.’ δημοσίας εκτάσεως 17.415,00 τ.μ. στη θέση «Καπεζα» Τανάγρας για τη λειτουργία λατομείου.

3. Το λατομείο αυτό είναι εγκαταλελειμμένο και η πρόσβαση στον χώρο αυτού εμποδίζεται με μπάρα κατασκευασμένη από τον Δήμο Τανάγρας.

4. Η Υπηρεσία μας ουδέποτε εξέδωσε αδειοδότηση στον Δήμο Τανάγρας για οποιαδήποτε επέμβαση στον χώρο αυτό, πόσο μάλλον να χρησιμοποιείται σήμερα ως χωματερή. Επίσης, δεν υποβλήθηκε κάποια σχετική μελέτη περί αποκατάστασης του χώρου και περιγραφής των σχετικών εργασιών.

5. Η Υπηρεσία μας άμεσα θα προβεί σε αποτυπώσεις επιφανειών των παραβάσεων και στη συνέχεια όλων των προβλεπόμενων ενεργειών από τη Δασική Νομοθεσία.»

• βάσει του 70/11414/20.1.2021 απαντητικού εγγράφου της Α/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σγεδιασμ,ού Π.Ε. Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, (το οποίο σας επισυνάπτουμε):

«Με βάση το τηρούμενο πρωτόκολλο της υπηρεσίας μας, δεν υπάρχει αναφορά για όχληση από διάθεση αποβλήτων στο παλιό λατομείο Τανάγρας στη Βοιωτία.

Πρόσθετα, σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η συλλογή, επεξεργασία και διάθεση αποβλήτων ανήκει στους οικείους Δήμους.

Λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω αναφορά, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί προστασίας από COVTD- 19, η υπηρεσία μας θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες προς τον Δήμο Τανάγρας για την απομάκρυνση των αποβλήτων από το παλιό λατομείο Τανάγρας στη Βοιωτία.»

Ο ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΘΕΣΣΑΑΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κωνσταντίνος Λ. Παππάς

Δείτε το ρεπορτάζ του permissos.gr για τα απόβλητα στο παλιό λατομείο Τανάγρας

Εγκλημα κατά του περιβάλλοντος στην Τανάγρα-Βίντεο-Φωτογραφίες

Σχετικά